Misterul și valoarea artei Transilvănene.

Mierea – DARul albinelor

Arta obținerii mierii este rezultatul simbiozei între albină, floare și maestrul apicultor, taină care este moștenită natural prin conservarea tradițiilor satului românesc.

Darul florilor, stropii de nectar, sunt adunați cu migală de către mesagerii sănătății din înmiresmata Vale a Barcăului și transformați apoi în miere .

Mierea provine dintr-un mediu curat, fără poluare, unde apicultorii folosesc practici tradiționale, prietenoase cu mediul înconjurător. Încălzit cu precizie și ferit de lumina solară, aurul dulce nu-și pierde proprietățile naturale, terapeutice.

Prin întreprinderea socială înființată aici, Fundația pentru Educație și Dezvoltare Locală AGAPIS, sprijină micii producătorii locali și oferă produse pline de Sănătate Dulce.

Priceperea și seriozitatea apicultorilor transilvăneni au consacrat Valea Barcăului ca fiind o regiune cu tradiție în apicultură, iar datorită relieful său variat a devenit cunoscută drept ”cetatea mierii”. Cu multă iscusință, mierea este extrasă numai după maturarea naturală în faguri, astfel încât ”licoarea zeilor” își păstrează cea mai pură formă.

În Valea Barcăului, dragostea pentru neobositele albine a făcut ca vechiul meșteșug al apiculturii să fie ridicat la rang de artă.